OSVRT NA STRUČNU TRIBINU

ULOGA AKTIVNOSTI U PRIRODI U SAVREMENOM DRUŠTVU

U Beogradu u petak 08. marta tekuće godine, uspešno je realizovana stručna tribina pod nazivom ”Uloga aktivnosti u prirodi u savremenom društvu” u organizaciji Asocijacije ”Sport za sve” iz Beograda i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za omladinu i sport grada Beograda.

Skup je zvanično otvoren uvodnim rečima Prof. dr Sanje Mandarić, dekana fakulteta i Jelene Obradović, generalnog sekretara Asocijacije ”Sport za sve” Beograda.

Na tribini je učestvovalo jedanaest predavača sa raznovrsnim izlaganjima iz široke oblasti Aktivnosti u prirodi. Institucionalno sagledano, učešće na tribini uzeli su:

 • Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije kao naš strateški partner iz oblasti organizacije terenske nastave u prirodi;
 • International Rafting Federation, Boise;
 • Republički zavod za medicinu sporta;
 • Univerzitet u Prištini, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću;
 • Univerzitet u Beogradu, Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača;
 • Univerzitet u Beogradu, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja;
 • Rafting asocijacija Srbije iz Priboja;
 • Turistička organizacija ”Vladimirci”;
 • SU Pro OUTDOOR Team, Beograd
 • ŠK ”Borac” iz Čačka;
 • FC ”Akademik”, Niš
 • Sokolska sekciя ”DIF” iz Beograda i
 • Časopis ”Povratak prirodi”.
Izlagači su pokazali neverovatnu širinu posmatranja fenomena “aktivnosti u prirodi” (outdoor activities), sagledavši ga kroz aspekte: obrazovanja, vertikalne među-institucionalne saradnje, organizacije, održive ekološke modele, zdravstveno-medicinski aspekt, ekonomsku komponentu, istorijski osvrt, nezaobilazni filozofski koncept i aspekt društvenih potreba.

Redosledom predavanja i njihovom specifičnosti, na samom skupu kreirana je atmosfera koja je otvorila interesantnu diskusiju ispunjenu jakim emocijama. Svi izneti problemi ostavljeni su na razmišljanje stručnoj javnosti pre njihovog rešavanja.
Pored raznovrsnih stručnih predavanja, prema definisanoj agendi, vreme skupa iskorišćeno je i za promociju stručnih publikacija u izdavaštvu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Leposavića, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, konkretno udžbenika:
Prema programu tribine, planirani sastanak članova redakcije stručnog časopisa ”Povratak prirodi”, povodom devet godina od njegovog osnivanja, održan je neposredno nakon zatvaranja organizovanog skupa. Tom prilikom je redakcija  izvršila analizu dosadašnjeg rada i predstavljeni su dalji koraci usmereni prema dočekivanju prve decenije postojanja naredne kalendarske godine.

Kroz stručnu tribinu prošlo je blizu stotinu dvadeset učesnika, koji su ovom prilikom popisani radi njihove sertifikacije neophodne za dalje stručno usavršavanje. Slušaoci su prema tradiciji bili studenti fakulteta sporta iz cele regije, profesori i nastavnici u školama, funkcioneri i članovi sportskih saveza i klubova, sportski treneri, stručnjaci i ostali ljubitelji prirode. Pored gore navedenih, zabeleženo je da su svojim prisustvom ovaj skup uveličali i predstavnici lokalne samouprave Vladimirci (predsednik opštine i direktorka turističke organizacije Vladimirci), kao i predstavnici JP ”Srbijašume”.

U zaključcima tribine još jedan put se potvrdio visoki društveni značaj ove nezavisne tematike sadržane kroz sve entitete složenog sistema fizičke kulture, ali i onaj najvažniji aspekt pristupa rešavanja problema – interdisciplinarnost. Završetak tribine bio je obeležen pozdravnim aplauzom izazvanim rečima Profesora dr Hadži Miloša Vidakovića, interpretacijom Kiplingovog besmrtnog dela ”Bićeš Čovek” koje se ”naslonilo” na prethodnu promociju knjige.
Jedan od predavača, književnica mr Zorica Davidović Pavlović, na zatvaranju tribine, povodom međunarodnog dana žena, poklonila je prisutnom ženskom delu populacije slušalaca potpisane primerke svojih nekoliko izdanja, što je takođe izazvalo nekontrolisanu buru pozitivnih emocija. 

Za potrebe izrade foto galerije, kao i do sada, zahvaljujemo se svima koji su dostavili fotografije izrađene na konkretnoj manifestaciji, a posebno fotografu Petru Pavloviću kao stalnom članu organizacionog tima specijalizovanog za snimanje audio, foto i video zapisa.

Ovom prilikom, pored učesnika i svih navedenih institucija na stručnoj tribini ”Uloga aktivnosti u prirodi u savremenom društvu”, još jednom želimo da izrazimo veliku zahvalnost dugogodišnjim saradnicima, partnerima i prijateljima kao što su: Institut za javno zdravlje Srbije ”Milan Jovanović Batut”; ”Sasvim prirodno” by Jovan Memedović; Pro Cable d.o.o., Beograd; BILD d.o.o., Beograd; Bargos Loa d.o.o, Beograd; „Making of AVP“ by Petar Pavlović; Stomatološka ordinacija „Panakeia“, Beograd; Nacionalna Sportna Akademiя ”Vasil Levski”, Sofiя; JP ”Srbijašume”, ŠG ”Beograd”; Nacionalni park ”Tara”, Bajina Bašta; JP ”Beogradski hipodrom”; Sportski savez ”Vladimirci” KPA ”DIF”, Beograd; Heliproduction; KKK ”Nikola Tesla”, Zemun i eXtreme Research Team by POT…