Smeštaj u logoru

Smeštaj u logoru je šatorskog tipa na već pripremljenim mestima za podizanje šatora. Kapacitet logora je blizu 50 šatorskih objekata. Izbor podloge za spavanje zavisi od učesnika logora i kreće se od samonaduvavajućih ili armafleks podloški, dušeka do poljskih kreveta. Preporuka je da se koriste sezonske vreće za spavanje.

Snabdevanje vodom

Logor se snabdeva kvalitetnom pijaćom vodom sa izvora Srnjevac u mestu Klotijevac u Republici Bosni i Hercegovini. Izvor je udaljen od logora 1200 metara i prilazi mu se vodenim putem. Tehnička voda za potrebe učesnika logora (održavanje higijene, pranje posuđa i veša) uzima se iz jezera i puni u rezervoare za vodu iz kojih se dalje koristi za predviđene potrebe.

Ishrana na logorovanju

Ishrana za vreme boravka u logoru podrazumeva organizovani ručak. Ostali obroci su u ličnoj režiji svakog pojedinca. Na raspolaganju učesnicima logora je plinski gorionik i roštilj za termičku obradu hrane i vode. Svakodnevni odlazak dežurnih u nabavku omogućava dopremanje svežih namirnica. Tom prilikom se prave spiskovi i prikuplja novac za iste.

Energetska nezavisnost

Potrebe za električnom energijom za učesnike kampa najčešće su usmerene na ustaljene navike: dopunjavanje mobilnih telefona i osvetljenje. Logor poseduje solarni sistem koji će obezbeđivati potrebnu električnu energiju u zavisnosti od dnevnih sunčanih intervala. Upotrebom obnovljivih izvora energije logor ulazi u sistem Programa zaštite životne sredine – EKOD.

Programski sadržaji

Geoprostor ekološko – obrazovnog logora u mestu Džanići obiluje neverovatnim prirodnim lepotama. Blizina akvatorije iznad koje se nalazi strma i šumovita planina Zvezda proteže se između ušća Dervente i Neveljskog potoka u Drinu. Prostorno i ambijentalno okruženje nudi nebrojene mogućnosti za organizaciju nastavnog procesa u prirodi.