Pešačka tura u okviru projekta ERASMUS+

Tematska pešačka tura na predmetu Aktivnosti u prirodi – Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja – Univerziteta u Beogradu, realizovana je 21. septembra tekuće godine. Tura predstavlja deo projekta ERASMUS+ Hiking for Health and Longevity – Physical Activity of Seniors 65+. Cilj navedenog projekta reflektuje se kroz ustaljenu metodologiju organizacije izletništva u sistemu Aktivnosti u prirodi, pri čemu se povezuju kretne aktivnosti kao što je grupno pešačenje i paralelni obilasci kulturno-istorijske baštine ciljanih lokaliteta. U projektu učestvuje pet zemalja: Slovenija, Italija, Rumunija, Turska i Srbija.

Ovom prilikom organizovana grupa pešaka obišla je ciljana spomen obeležja iz nekoliko različitih vremenskih razdoblja na užoj teritoriji Park-šume Košutnjak u Beogradu.

Strateški partneri u izvođenju ove pešačke akcije pored Fakulteta sporta iz Beograda bili su: Klub nordijskih hodača “Nordijac” iz Beograda i JP Srbijašume – ŠG “Beograd”. Treba napomenuti da je projekat je pod monitoringom Projekta Programi zaštite životne sredine “EKOD”, odnosno da je ekološki opravdan i da se izvodi po visokim ekološkim standardima.

Koordinator izvedene akcije bila je Tamara Simić, Master sporta i fizičkog vaspitanja, a volonteri su bili Uroš Nedović, Nikola Todorović, Danilo Popović, Miloš Mihajlović i Bogdan Stojanović studenti FSFV. Ovaj tim je obavljao funkcije i vodiča i trenera za većinu učesnika koji su imali prethodno iskustvo u terenskom hodanju i planinarstvu kao članovi KNH “Nordijac”.

Tok ture može se videti u galeriji ispod teksta, kroz nekoliko zabeleženih fotografija autorke Tamare Simić.