Izveštaj sa predavanja: Značaj i uloga Aktivnosti u prirodi u sistemu bezbednosti

Dana 10.04. tekuće godine, u redovnom terminu predmeta Aktivnosti u prirodi od 13:15 do 14:45 sati, prema prethodnoj najavi, gostovao je pozivni predavač, Milorad Marković, profesor fizičke kulture, penzionisani potpukovnik Žandarmerije MUP Republike Srbije, specijalista borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Kolega Marković održao je predavanje na temu ”Značaj i uloga Aktivnosti u prirodi u sistemu bezbednosti”. Svojim izlaganjem je približio dve različite struke i ukazao na značajno mesto tematike Aktivnosti u prirodi i uopšte naše profesije u bezbednosnim strukturama. Slušaocima su prikazani segmenti sa obuke specijalističkih timova, takođe su im date smernice za moguće zaposlenje u sektoru bezbednosti kao budućim pedagozima sporta i fizičkog vaspitanja. Studenti su se upoznali sa veštinama koje je potrebno usvojiti da bi se napredovalo u službi i na taj način dobilo specijalistiko obrazovanje, a kasnije efikasno rešavali svi taktički zadaci. Predavač je “otvorio vrata” – out(door), za bazične aktivnosti na terenu kao što su: terenska kretanja, orijentacija na terenu, logorovanje, alpinizam, marševi, preživljavanje, terenska vožnja, autonomno ronjenje, padobranstvo…

Predavanje je bilo interaktivno, pri čemu je kolega Marković od samog početka izlaganja uključio slušaoce u diskusiju. Tematika je izazvala interesovanje velikog broja prisutnih studenata, a neki su na kraju imali prilike da lično razgovaraju sa predavačem i dobiju tražene informacije.

Treba svakako napomenuti da su predavanju kao gosti prisustvovali gospodin Dragan Božović, bivši predsednik Planinarskog saveza Srbije i gospodin Zoran Kontić, rukovodilac vodičke službe Planinarskog saveza Srbije. Gospodin Božović se ovom prilikom obratio studentima i dao korisne savete po pitanju bezbednosti boravka u prirodi.

Ovom prilikom se još jednom srdačno zahvaljujemo uvaženim kolegama iz Planinarskog saveza, koji su svojim prisustvom uveličali ovaj skup, kao i dragom kolegi Miloradu Markoviću – Mići, koji je podelio svoja profesionalna iskustva sa prisutnima.

Van prof. dr Vladimir Miletić i Studenti II godine IAS (generacija 2022/23)