Saradnici na predmetu Aktivnosti u prirodi u divljini Sibira

Između 18. i 26. avgusta 2021. godine u Sibiru je održan VI internacionalni kulturno-sportski Rafting Forum. Navedeni projekat je podržan i sponzorisan od strane Rossotrudnichestvo federalne agencije koja se između ostalog bavi internacionalnom humanitarnom saradnjom. Svake godine na program se mogu prijaviti ljudi iz celog sveta, a organizator bira 30 srećnih dobitnika koji ih impresioniraju svojom prijavom. Ove godine je bilo učesnika iz Rusije, Belorusije, Kazakhstana, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Azerbejdžana, Armenije, Libana, Republike Srpske i Srbije. Ispred Srbije na Forumu su prisustvovali članovi Pro OUTDOOR Team-a, ujedno predstavnici Rafting asocijacije Srbije, nastavnici angažovani na predmetu Aktivnosti u prirodi Kosta Marinković, profesor sporta i FV i Milenko Gordić, master sporta i FV.
Pri sletanju na aerodrom u Novosibirsk, predstavnike iz Srbije su dočekali dvostruki svetski šampion u raftingu iz Rusije, kao i prvak Kazakhstana, da bi ih nakon toga do Tomska vozio Rus koji je svetski prvak u kajaku na brzim vodama, a od Tomska do kampa im je vozač bio niko drugi do njihov domaćin lično, predsednik Ruske Rafting Federacije, Aleksej Širokov. Imali su čast da budu u kampu sa članovima reprezentacije Kazakhstana, Rusije, Republike Srpske i Srbije, kao i da veslaju u čamcu sa svetskim prvakom u raftingu. I sve to na jednim od najdivljih voda na svetu, u Altaju, regiji u južnom Sibiru, na rekama Katun i Čuja.
Iskustvo je bilo neverovatno i nezaboravno, od samog boravka u tom delu sveta gde priroda oduzima dah, preko kulturne razmene sa ljudima iz drugih država, pa sve do divljih voda koje ulivaju strah u kosti i bude adrenalin u svakom ko se na njih otisne. Bilo je mesta na rekama gde su svi čamci morali da se zaustave pre brzaka kako bi skiperi izašli da procene vodu na koju nailaze i da dobro isplaniraju kuda je najbezbednije proći. Sve je bilo organizovano tako da su učesnici maksimalno obezbeđeni, u svakom čamcu polovinu posade su činili profesionalni rafteri, a konvoj su pratila dva katamarana sa spasiocima. Na deonicama, gde je to bilo neophodno dežurali su spasioci na obali.
Na kraju Foruma je bilo pozdravljanja i suza, a naši predstavnici su predsedniku RRF i njihovom kajakaškom šampionu poklonili svoje majice, tako da sada i oni imaju prilike da nose zastavu Srbije na levom ramenu.